RECEPT DONUTS!!!!!

 
 
10 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
 
1 liter rapsolja till friteringen.
 
 Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det
svalna till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och
ca 6 dl av mjölet.
 
 Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet,
lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till
dubbel storlek i ca en timme.

 Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca
1 cm tjock platta.
Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel.
Jag använde ett dricksglas och ett snappsglas.
Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

 Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta.
Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

 Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
Jag doppade en del av mina donuts i strösocker då jag
tycker att det är godast.
Annars kan man ju doppa i glasyr och dekorera med tex. strössel....
 
Recept glasyr:
75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg
 
 

 Smält smöret till glasyren och låt det svalna.
Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg.
Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.
 
 
Lycka till!!!!
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp