RECEPT DONUTS!!!!!
10 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till friteringen.
Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.
Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det
och lös upp jästen i vattnet.
Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det
svalna till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och
ca 6 dl av mjölet.
Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet,
lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till
dubbel storlek i ca en timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca
1 cm tjock platta.
Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel.
på varje rundel.
Jag använde ett dricksglas och ett snappsglas.
Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta.
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta.
Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
Jag doppade en del av mina donuts i strösocker då jag
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
Jag doppade en del av mina donuts i strösocker då jag
tycker att det är godast.
Annars kan man ju doppa i glasyr och dekorera med tex. strössel....
Recept glasyr:
75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg
Smält smöret till glasyren och låt det svalna.
Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg.
och hushållsfärg.
Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.
Lycka till!!!!